domingo, 30 de mayo de 2010

L'edat antiga o antiguitat, és el primer període de la història. Va començar l'any 4000 aC i va durar fins al final de l'Imperi Romà.

L'edat Antiga és el periòde on comencen a aparèixer les primeres civilitzacions (manera de viure, de pensar... d'un poble que està organitzat de políticament i socialment).

MESOPOTÀMIA: és una regió del Pròxim Orient, situat entre els rius Tigris i Eufrates, on es van descobirir moltes esècies humanes, com la dels sumeris, accadis, babilonis, i la dels assiris.

Els sumeris es dedicaven a l’agricultura i al comerç.

Els babilonis, van ser els primers en aconseguir ajuntar tot en una sola regió al voltant de Babilonia. Un dels seus reis ha passat a ser molt important i conegut: Hammurabi II, perque va ser el primer rei que va fer unes determinades lleis per tenir una mínima organització en les seves

terres.

Els assiris van dominar Mesopotàmia entre els segles IX i VIII a.C. Eren un poble bàsicament guerrer on els homes eren molt entrenats i armats. Extreien i s’apoderaven de totes les regions les quals conquerien. Desrpés de la caiguda dels assiris, els babilonis es van apoderar de
Mesopotàmia i va ser un dels moments de més expansió.

EGIPTE: Aquesta civilitazació es va desencolupar al nord-est Africà, es va desenvolupar cap a l'any 3000 aC fins al segle I aC.

El faraó era considerat un déu, era el cap polític i religiós d'Egipte, vivia en palaus immensos, envoltat de riqueses i servidors. Estava envoltat de la seva cort, aquesta estava formada per un centenars de esclaus, soldats, servidors i funcionaris.

Els egipcis eres politeistes,és a dir, només creien en un déu. També creien en la vida després de la mort, per això, quan el faraó moria, el dipositaven dins d'un sarcòfag i l'enterraven en tombes subterrànies de dimensions considerables o piràmides. Amb el pas del temps el cos del faraó es convertia en una momia.


GRÈCIA: la civilització grega es va desenvolupar del segle VII al segle II a.C. Els grecs eres mariners i comerciants. Les seves ciutats s’anomenaven POLIS (ciutat estat independent amb un territorio al seu voltant). MOltes tenien un nou sistema polític en aquells temps, la democràcia, la qual tractava de que tots els ciutadants lliures tenien dret en participar en el govern. Aquesta democràcia va néixer a Atenes al segle V a.C, on els ciutadants lliures (deixant de costat als esclaus, dones i extrangers) escollien als magistrats mitjançant un tipus de votacions. Un cop a lmes es reunien formant assemblees per debatir temes diversos, com impostos, etc.


Prement aquest enllaç pots accedir a un video que t'explicarà de forma entenedora l'història de Grècia.

ROMA: la ciutat de Roma va ser l'origen d'una gran civilització, que al llarg dels segles va arribar a dominar tots els territoris i pobles de la Mediterrània.

Al principi Roma va ser governada per reis, fins que van ser expulsats i es va proclamar la república, una forma de democràcia governada per uns representants del poble, anomenats magistrats, els quals només es podien escollir entre els patricis, la classe més alta de les antigues famílies romanes.

El senat, que era la màxima institució de l'Estat Romà, s'encarregava de donar el vistiplau a les decisions dels cònsols.

Tot el poder es concentrava en una sola persona, l'emperador, o cèsar, considerat un déu.

Al final del segle IV a.C., l’imperi romà era molt difícil de governar per la seva exagerada grandària, és per això que es va dividir en dos: L’imperi Romà d’Orient (amb la capital a Constantinoble) i el d’Occident (amb la capital a Roma), aquest últim imperia va estar conquistat pels bàrbars. La caiguda de Roma es considera el fi de l’Edat antiga, i el començament de l’Edat mitjana.


No hay comentarios:

Publicar un comentario