domingo, 30 de mayo de 2010

La prehistòria


L’espècie humana actual pertany a la familia dels homínids, i es classifica dins del món animal amb el nom llati d’Homo Sapiens. És el resultat d’una evolució que té l’origen a l’est d’Àfrica.

Els esquelets dels primats més semblants als que després van ser els humans pertanyen als anomenats australopitecs. Es creu que van viure fa uns 10-7 milions d’anys. Després de l’evolució dels australopitecs van aparéixer els primers ésser considerats del gènere Homo, al qual també pertanyen els ésser humans actuals. Ens podem considerar Homo Habilis perquè som els més habils amb les mans de tots els nostres avanpassats.

Gràcies al desenvolupament del cervell va ser posible l’aparició d’un posible llenguatge i la fabricació d’instruments per al treball. L’habilitat de poder parlar o reflexionar ens diferencien de la resta d’animals.

L’epoca en la que van començar a fabricar eines amb pedres, fusta, ossos…s’anomena <paleolític> que vol dir pedra vella.

Durant aquesta etapa, els humans van ser caçadors i recolectors. Al principi caçaven animals petits, dels quals aprofitaven la carn, i després van aprendre organitzar-se per a caçar i per desenvolupar les eines, que també els hi servien per defensar-se.

Els homes del paleolític menjaven vegetals i fruites. Van començar a aprendre quan creixien els diferents tipus de vegetals i els diferents cuidats bàsics per les diferents plantes. Si estaven a prop del mar menjaven mol·luscs. Per tant ens poden adonar que no sempre vivien en el mateix habitatge, és a dir que eren nómades.

Podem ditingir dos primer períodes:

Paleolític inferior: va ser el més llarg, durant gairebé dos milions d’anys. En aquesta época les espècies (que eren variades, i que de les quals només van sobreviure les més desenvolupades i astutes) vivien en les zones més càlides.

Paleolític mitjà: va durar gairebé 100.000 anys, en aquesta época només quedaven dues espècies, els neanthertals i els Homo sapiens. Els neanthertals van desaparéixer a diferencia dels Homo Sapiens que van seguir lluitan i avançant en tècniques fins a podre sobreviure fins a avui dia.

Va aparèixer un altre paleolític: el paleolític superior, que correspon als últims 40.000 o 35.000 anys del paleolític. Va ser una època de glaciacions. Els neandertals, que eren els habitants del paleolític mitjà ja s'havien extingit, i només va sobreviure la espècie del Homo sapiens, que correspon a les persones d'avui dia. Els Homo sapiens, estaven més desenvolupats que els Neandertals: havien millorat les seves eines, tenien més facilitar per cosí i confeccionar els seus vestits. Per poder menjar es dedicaven a la caça, a la recol·lecció i també a la pesca. Per poder pescar, van inventar arpons, arcs, fletxes,punxons...

Va apareixer una nova época el Neolític, que vol dir pedra nova. En el qual com es pot deduir amb el nom, vol dir que aquí comença una nova técnica, de polir la pedra per aconseguir nous estris.


En poc temps van construir poblats i fins i tot petites ciutats. Cultivaven cereals, criaven animal i manejaven la ceràmicar per emmagatzemar els aliments, per poder sobreviure en èpoques de males collites.

Aquest importants canvis van fer també la possible aparició de la manipulació dels metalls.

El primer en descobir-se va ser el coure, més tard el bronze (amb el qual es fabricaven joies i armes), i més tard l’aparició d’un element que seria imprescindible per al futur, el ferro.

El desenvolupament de l’espècia fins arribar a l’obtenció de la escritura marcar el final de la prehistòria i el principi de la historia.





No hay comentarios:

Publicar un comentario