domingo, 30 de mayo de 2010

L'Edat mitjana a Europa




S'anomena Edat Mitjana el període que va des del final de l'Imperi Romà d'Occident, fins a l'arribada dels europeus a Amèrica.

L'Edat Mitjana s'inicia amb l'establiment dels pobles barbars, entre els quals hi destaquen els francs, els visigots, els ostrogots, els angels i els saxons.

Va haver un moment en què els francs va ser un dels regnes més forts d'Europa. Carlemany, un dels reis francs més importants, que va arribar a dominar gran part del territoris del continent europeu.

Hi havia altres imperis com per exemple l'Imperi Bizantí, que abastava Grècia i el Pròxim Orient.

També els pobles de l'islam van iniciar una gran expansió des de la península d'Àrabia, tant en aspecte religiós con militar.

En aquella època van haver diverses religions importants, com per exemple, la dels cristians, la dels jueus o la dels musulmans.


Durant l'edat mitjana la majoria de la població vivia al camp. La riquesa d'aquell temps provenia sobretot de tenir terres.

El sistema social medieval s'anomenava feudalisme.

La vida al camp era molt dura, la major part de la societat a l'edat mitjana era formada per pagesos, o camperols, que vivien en cases aïllades, en masies o en petits poblets del camp. En aquesta època la igualta de drets no era la mateixa per a tothom. Estaven els propietaris de petites terres amb la seva familia, o altres que depenien directament d'algun senyor feudal, al qual hi havien de cedir una part de la collita. També estaven els serfs, que eren com els esclaus, ja que treballaven per a un senyor i rebien en canvi aliment i protecció, però no tenien drets.


A l’inici del segle XIV va començar una crisis molt important a Europa. A causa d’uny anys de males collites es va produir fam i una malaltia que es va difondre molt ràpidament, la Pesta Negra. Aquesta pesta va reduir moltíssim la población, fins i tot va arribar a reduir fins a la meitat diferents territoris. Malgrat tot a final de segle sembalava que començaven una lleu recuperació.

A poc a poc les ciutats es van anar envoltant de muralles, de catedrals, universitats, hospitals i diferents esglèsies o convents.

Es considera que el segle XV marca la fi de l’edat mitjana, ja que es van fer un conjunt de descobriments geogràfics, com el del continent americà. Els reis també van anar enfortint els seus poders i van anar unificants diferents territoris.


1 comentario: