martes, 1 de junio de 2010

L'edat contemporània al segle XX

La primera guerra mundial va tenir lloc entre el 1914 i el 1918. Les causes d’aquesta gran guerra va ser els enfrontaments per poder tenir el poder de les diferents col·lonies d’arreu del món.

L’assassinat de Sarajevo de Francesc Ferran d’Àustria (hereu del tron de l’imperi Austrohongarès) amb l’ajut d’Alemanya, va declarar la guerra a Sèrbia, i Rússia es va declarar a favor d’aquesta darrera Aviat aquest conflicte es va anar estenent per altres regions europees. D’una banda lluitaven les potències centrals: Austria-Hongria i Alemanya, i per una altra banda els aliats: Sèrbia, Rússia, França i el Regne Unit. Els Estats Units van entrar a la guerra en la banda dels aliats l’any 1917. Rússia es va retirar cansada d’una guerra en la que no es veia cap resolució lògica.

La superioritat dels aliats van fer retirar a Alemanya a l’any 1918.



Des del final d’aquesta primera guerra mundial fins al principi de la segona (1939) el món va viure vint anys de canvis i contradiccions.

A Rússia va esclatar la Revolució Russa al febrer del 1917. Aquesta revolucio va donar pas als soviets, que eren consells d’obrers dirigits per bolxevics que eren els que controlavem el Partit Socialdemòcrata, i que estaven sota la direcció de Lenin i Trotski. Aquest nou poder, després d’haver negociat la pau per Alemanya va formar el primer govern soviètic guiat per Partit Comunista. Els bolxevics va trobar una forta oposició dins i fora del país que va provocar una guerra civil que va durar del 1918 al 1922.


A Alemanya, Adolf Hitler va arribar al poder mitjançant unes eleccions, donant lloc a un estat totalitari nazi. Benito Mussolini, governava a Itàlia i aprofitant la feblesa del país es va convertir en un dictador d’un estat totalitari feixista.

Aquests dos grups es van unir com a propòsit de governar el món donant lloc a la Segona Guerra Mundial al 1939, que va acabar al 1945.

Una acció d’atac dels japonesos als americans, van fer que aquests darrers entressin també en guerra al 1941.

Al 1943 les forces aliades van aconseguir el rendiment d’Itàlia, i a l’any següent França va ser alliberada. El 7 de maig de 1945 els aliats van fer rendir-se incondicionalment a Alemanya i així van dividir aquest estat en dos.


A partir d’aquí els països col·lonitzats van voler ser lliures, i mitjançant la descol·lonització poc a poc van poder anar sent-ho. Tot i que en molts casos els intents de descol·lonització van provocar diverses guerres bèliques. Al Pròxim Orient , per exemple, va ser un procés molt complicat i que encara avui en dia es viuen moltes conseqüències, com ho demostra el problema entre israelins i palestins, per la creació d’Israel de 1948.


En acabar la segona guerra mundial van començar unes intenses relacions entre dos blocs de països molt importants que van desembocar en la guerra freda. En un bloc es trobaven els Estats Units i els països del voltant format per les democràcies occidentals capitalistes, i l’altre bloc el formen la Unió Soviètica i l’entorn d’aquesta, gairebé tots els països eren Europeus i comunistes, i que es va anomenar el bloc de l’Est.



Aquests dos blocs van començar a fer-se atacs continus, i inclús també actuaven de forma indirecta en guerres civils determinades. Va haver moments tan tensos i difícils que fins i tot es va arribar a pensar en el sorgiment d’una possible Tercera Guerra Mundial.

Al 1985 una crisis econòmica de la Unió Soviètica els va provocar una gran desesperació que va posar fi a la Guerra Freda. I a partir d’aleshores els Estats Units es van quedar com a úniques potències mundials.

No hay comentarios:

Publicar un comentario