martes, 1 de junio de 2010

L'edat contemporània

Es va produir una revolta de la burgesia i de les classes populars, contra el rei i el nobles, anomenada Revolució Francesa, es va produir a França al segle XVIII.
A l’Antic Règim, el rei tenia el poder absolut, i estava envoltat per l’aristocràcia, formada pels nobles i els religiosos. D
Les classes menys privilegiades es van unir i van lluitar contra el poder absolut del rei. Es va aprovar la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà, que recollia els principis bàsics de la revolució:
• La llibertat: tothom era lliure de posseir béns, decidir i opinar.
• La igualtat: els ciutadans, tenien els mateixos drets i deures sense privilegis.
• La fraternitat: la fraternitat entre els ciutadans perquè ningú quedés d
Després d’uns quants anys de conflictes va arribar el general Napoleó Bonaparte, que va posar fi a l’Antic Règim, però després de moltes conquestes va ser vençut i la monarquia absoluta va tornar a França.

Durant el segle XVII, les potències europees intentaven estendre les seves colònies a l’Amèrica del Nord prenent territori als indígenes i lluitant entre elles.
Després de guanya la guerra dels Set Anys contra França, els britànics es van apoderar dels territoris francesos al continent americà. Algunes colònies de la costa atlàntica es van voler declarar independents i els britànics ho volien impedir, així es com va esclatar una altra guerra, la guerra de la Independència, guanyada pels colons. Aquests van fundar els Estats Units d’Amèrica, que establia la igualtat entre tots els ciutadans i la separació del poder.



Entre els segles XVI i XVII, els europeus més poderosos, van colonitzar Amèrica, el nord d’Àsia i Oceania, i a lavegada també van començar a instal•lar-se en noves ciutats de la costa d’Àfrica i Àsia. Aquests països que van fer la Revolució industrial van necessitar més matèries primeres per a les industries i més mercats per distribuir els productes fabricats. Aquestes mateixes potències europees van començar a explotar els recursos minerals de les colònies i van implantar una agricultura de plantacions. Un fet molt important va ser la construcció de trens per reforçar-ne les rutes comercials.

Amb la Revolució industrials els monarques van aconseguir molt més poder, que en un principi el volien aprofitar per imposar l’antic ordre, però aquells canvis que estaven ocurrint (ja fossin economics, socials o culturals) donaven molta més importància i sortida a la llibertat i per tant molta més força al grup social dels burgesos que tenia una ideologia on predominava el liberalisme, i el capitalisme.
Els liberals el que volien, era un constitució i un parlament que controlés les actuacions del rei. Els obrers que també volien millores en els seus llocs de treball, es van agrupar en sindicats per tenir més força davant de les grans fàbriques, i és aleshores quan van sorgir pensaments com el anarquisme, el socialisme i el comunisme.
Paral•lelament a tot això tenien lloc avenços científics importants. Com per exemple que l’electricitat va començar a ser aplicada com a font d’energia en les industries i en la vida quotidiana de les persones.

No hay comentarios:

Publicar un comentario