martes, 1 de junio de 2010

L'edat moderna



Els historiadors, consideren que l’Edat Moderna, es una etapa que comença quan els europeus arriben a Amèrica, i acaba l’any 1789, amb la Revolució Francesa.

A finals del segle XV i durant el segle XVI, els europeus van fer grans viatges d’exploració marítims, que els va portar a descobrir llocs nous.

Cristòfor Colom, ha sigut un personatge que ha marcat aquesta època. Cristòfor volia arribar a Àsia donant la volta a tota la Terra, navegant per l’oest i fent una ruta que no havia fet mai ningú. Va contractar a molts mariners i va encarregar dues caravel·les per poder fer aquest viatge. Desprès de dos mesos de navegació per l’oceà Atlàntic va arribar a terra, i es va pensar que havia arribat al continent asiàtic, per això va anomenar aquell territori les Indies, i als seus habitants, Indis. Però en realitat, Cristòfor, no havia arribat a cap continent asiàtic, sinó que havia arribat a unes illes del continent americà. Així va ser com per casualitat, Colom, va descobrir Amèrica, l’any 1492.

Després de la descoberta d’aquest nou continent, els castellans, van aprofitar per ocupar el territori, i utilitzar els seus habitant com a esclaus i servents. Molts indis van morir per malalties. Anys després altres països europeus, van manar expedicions al continent americà. També els anglesos i els portuguesos es van repartir les terres americanes, i així van sorgir les colònies, que eren els territoris dels europeus en altres continents.

En començar l’Edat Moderna, Europa era formada per grans monarquies. Els reis i les reines, vivien en palaus molt luxosos, envoltats de la cort (nobles i famílies riques del país). A partir del segle XVI i sobretot, durant el segle XVII, es van crear la monarquia autoritària, moment en què els monarques van crear un exèrcit permanent, una diplomàtica que els representava a l’exterior i uns funcionaris que organitzaven el funcionament de l’Estat, garantint que el rei cobrés els impostos.

La societat de l’Edat Moderna, estava dividida en diverses classes socials. Havia dos classes socials privilegiades: els nobles i els eclesiàstics, i un grup social no gaire privilegiat anomenat el tercer estat, format pels pagesos, els burgesos i els menestrals.

La noblesa i l’església, tot i que estaven bastant controlats pel rei, encara gaudien d’un cert privilegi, ja que no pagaven impostos i eren propietaris de terres extenses, que els proporcionaven les rendes per poder viure.

Els pagesos que continuaven treballant per la noblesa i pagant impostos elevats, van tenir uns problemes amb l’agricultura perquè no era suficient per viure, ja que les tècniques de conreu havien evolucionat molt poc.

A les ciutats vivien els menestrals, que eren artesans que s’agrupaven en gremis, i els burgesos, dedicats al comerç i a la manufactura. Va ser a les ciutats on es va produir el canvi social més important de l’Edat Moderna: l’ascens de la burgesia, la qual va anar adquirint un gran poder social i econòmic.

Durant l’Edat Moderna, van haver diferents moviments culturals, però tots ells tenien una característica en comú: l’ interès per la ciència. El primer moviment cultural va ser el Renaixement. A partir d’aquí van sortir els primer estudis científics, els escriptors i els artistes es van dedicar a estudiar la natura i l’ésser humà, intentaven troba raonaments lògics per mitjà de la raó i l’observació.



Al segle XVII, va sorgir un altre estil artístic, anomenat Barroc. Durant aquella època van inventar molts instruments que encara utilitzem avui dia: termòmetres, baròmetres, telescopis, microscopis...Podem trobar a Descartes i Galileu, dos filòsofs i científics del Barroc, o Newton, que va demostrar la gravitació universal.


El segle XVIII, va ser anomenat segle de les llums, perquè els il·lustrats volien il·luminar la humanitat amb la llum de la raó. En aquest segle va aparèixer un altre moviment cultural anomenat Il·lustració. En aquest període, amés dels progressos científics, van haver grans progressos tècnics.


No hay comentarios:

Publicar un comentario